27 mei 2013

Vijf leden Vijf Voor bij WK Sjoelen

ALMERE – Afgelopen vrijdag en zaterdag werd op het complex van voetbalclub FC Lisse het wereldkampioenschap sjoelen afgewerkt. Aan de internationale ontmoeting deden namens de Almeerse club Vijf Voor Michel en Sylvia Terwijn, Piet van Dam en Sandra en Ger Stoelhorst mee. In totaal traden 199 sjoelers met elkaar in het strijdperk.

De introductie
Op het WK kwamen sjoelers in actie uit de Verenigde Staten, Indonesië, Suriname, Tsjechië, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Duitsland en natuurlijk uit Nederland. Vooral de Zweden stalen tijdens de openingsceremonie de show, door als een blok het volkslied niet mee te zingen, maar mee te brullen. Bovendien stelde de teamcaptain op zeer overtuigende wijze zijn landgenoten voor en dat maakte veel indruk op de andere sjoelers. Nadat de burgemeester van Lisse het toernooi had geopend door een schijf te gooien op de vier (die er nog in ging ook), kon men plaats namen achter de honderd sjoelbakken.

De voorronde
Op vrijdagmiddag moest er eerst een voorronde gespeeld worden om te zien welke 64 heren en 64 dames door zouden gaan. Bij de dames wist Sandra het goed te doen door in de eerste ronde 1323 te gooien en na de pauze kwam ze tot 1312. Ze zat met haar eindgemiddelde van 131,75 behoorlijk voorin in het klassement, namelijk de zestiende plek.

Ook Sylvia wist zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen. Vooral in de eerste ronde wilde het allemaal goed lukken bij Sylvia en eindigde ze op 1221. In het tweede deel ging het een stuk moeizamer en eindigde Sylvia op 1124. Het leverde haar met 117,25 de 45e plaats op. Moennie Ghirao uit Suriname wist de hoogste score neer te zetten met 140,60. Later in het toernooi zou Sandra deze Surinaamse nog tegenkomen.

Bij de heren moest Michel wat op gang komen met een eerste ronde van 1348. In zijn tweede serie was hij weer ouderwets op dreef en wist er een mooie score van 1423 uit te gooien. Het betekende voor hem een gemiddelde van 138,55 en dat betekende de 27e plaats. Piet van Dam gooide heel goed en ook constant. Na zijn eerste ronde van 1375 volgde ook in het vervolg een mooie score (1367). Het bracht Piet op een uitstekende 34e plaats met een gemiddelde van 137,10. Voor Ger werd het WK geen succes, na een zeer tegenvallende ronde van 1167 wist hij zich in de tweede serie wel goed te herstellen met 1329, maar het was niet genoeg om de opgelopen schade van de eerste ronde in te halen. Zijn toernooi strandde op plek 71.

Knock-out
De volgende dag werd in een knock-out toernooi uitgevochten wie zich de nieuwe wereldkampioen mocht noemen. Bij de dames had Sandra geen kind aan Femia Klunder. De vrouw uit Noord-Nederland werd door onze Sandra moeiteloos aan de kant gezet met liefst 10-0. In de tweede ronde had Sandra al een iets zwaardere tegenstander met Fennanda Hop. Dat bleek ook al snel, want op een hele erge stuiterbak keek Sandra al snel tegen een 6-2 achterstand aan. Toen werd echter de vechtjas in Sandra wakker en wist ze de partij om te draaien en ze won fraai met 10-2. In de achtste finale werd Sandra op weer dezelfde extreem lastige bak gekoppeld aan Moennie Ghirao, de winnaar van de voorronde.

Moennie kon beter uit de voeten op de kwelbak en kwam al snel op een voorsprong van 6-0. Sandra wist zich terug te knokken naar 6-4, maar toen was de koek helaas op en verloor ze met 10-4. Uiteindelijk was een plekje bij de eerste zestien een resultaat waar Sandra heel blij mee kon zijn. Voor Sylvia strandde haar WK in de eerste ronde, al wist ze haar huid wel duur te verkopen. Het werd een echte thriller. Na een 8-8 tussenstand wist haar tegenstandster Janny Koops de beslissende punten binnen te halen en won met 10-8.

Michel trof in de eerste ronde Kees Kuypers en had weinig moeite met deze tegenstander, want het werd 10-2 voor de sjoeler van Vijf Voor. In de tweede ronde trof Michel in Jan Drent een loodzware tegenstander, aangezien Jan als één van de favorieten voor de titel gold. Michel nam al snel een 4-0 voorsprong en gaf die voorsprong niet meer uit handen.

Uiteindelijk boekte Michel een fraaie zege (10-4) en daarmee maakte Michel zijn reputatie als reuzendoder opnieuw waar. In de derde ronde werd Michel gekoppeld aan Naraindat Bansi. De concentratie die hij wel tegen Jan Drent kon opbrengen, was nu ver te zoeken. Hierdoor was Michel kansloos en verloor met 10-4 van de Surinamer. Net als Sandra wist hij zich bij de beste zestien van de wereld te sjoelen en dat was dus een prima resultaat.

Piet van Dam zorgde in de eerste ronde voor een spannende en lange partij. Tegen Eric Mensen wist Piet zich met een 10-8 overwinning te plaatsen voor de tweede ronde. Hierin werd hij gekoppeld aan een van de favorieten voor de titel, namelijk Johan Mosterd. In deze partij maakte Piet totaal geen kans en moest met 10-0 het onderspit delven.

De Wereldkampioenen
De finale bij de dames werd gespeeld tussen Simone Frijlink en Elly Mensen, de huidige Nederlands Kampioene. Elly kwam met 12-8 achter te staan (men speelt in de finale tot 13 punten), maar wist in deze thriller toch de titel binnen te slepen door met 14-12 te winnen. Bij de heren ging de finale tussen Siem Oostenbrink en Ronald Polman. Ronald heeft dit seizoen voor het eerst een bekerwedstrijd gewonnen en werd derde op het NK, maar tegen de ervaring van Siem kon hij echt niet op. Siem won met 14-6 en is dus Wereldkampioen voor in ieder geval twee jaar. In 2015 is het WK waarschijnlijk in Ostrava in Tsjechië. Dat betekent dus een pittig reisje (ruim 1100 kilometer) voordat onze sjoelers hun beste beentje voor kunnen zetten.